На 13-ти октомври от 19:00 ч. в Дом Канети свири Carnevale Ensemble при оркестъра на Държавна опера – Русе.

Представиха 70-минутна концертна програма с австрийска музика. В концерта участваха Надежда Андреева – флейта, Никола Зампис – обой, Здравко Саралиев – кларинет, Мила Иванова – цигулка, Силвана Петкова – контрабас.

Концертът (https://youtu.be/MkKMGJerJTs) беше посветен на 15-годишния юбилей на Австрийска библиотека „Елиас Канети“ – Русе.

Програмата на вечерта:

Волфганг Амадеус Моцарт – Кларинетен квинтет – Менует
Йозеф Хайдн – 7 Немски танца
Волфганг Амадеус Моцарт – Флейтов квартет 1 час
Волфганг Амадеус Моцарт – Обоев квартет 1 част
Хансйорк Брюгер – 7 еврейски песни
Волфганг Амадеус Моцарт. – 4 Менуета
Волфганг Амадеус Моцарт – Дует за флейта и кларинет “Se viver non degg’io”
Клезмер Фрайлех

Снимки от концерта можете да видите тук:

http://eliascanetti.org/2020/10/12/utre-carnevale-ensemble-70-minutna-kontsertna-programa-s-avstrijska-muzika/


Austrian-library-WEB-9513-767x511 Austrian-library-WEB-9492-767x511

На 14-ти октомври 2020 г. от 10.30 часа, в Дом Канети – Среща на основателите на Австрийска библиотека „Елиас Канети“ с русенци и поздравителни адреси и пожелания от съоснователите и партньорите

Спомени от началото, разходка във времето, речта на Елиас Канети при получаването на Нобеловата награда за литература (https://youtu.be/IPpQekYJkQs), прочетена от Андреа Вике, посланик на Република Австрия в България.

Една годишнина, която с право заема цели два дни на фестивала. Отложен два пъти през годината, Австрийската библиотека на Русе все пак празнува своя рожден ден., Разбира се, при спазване на всички противоепидемични мерки.

Всичко започва на 20-ти май 2005г. с подписването на договор между между Федералното министерство за Европа, интеграция и външни работи на Република Австрия, представлявано от посланика на Република Австрия в София, Областен управител – Русе, Община – Русе, Русенски университет „Ангел Кънчев” и Международно дружество „Елиас Канети”. 15 години по-късно книжният й фонд е около 5200 тома плюс литература на електронни носители. Акцентът е върху темите: австрийска литература (вкл. произведения от и за Елиас Канети), история, култура, изкуство и литературна критика на Австрия, история на Европа и света, както и Европейска интеграция и балканистика.

Събитията и срещите, на които Австрийската библиотека на Русе е била сцена, са хиляди. И ако това е статистика, спомените на основателите са доста по-цветни – и сериозни, и забавни. Това е причината МД “Елиас Канети“ да ги събере на 14-ти октомври, при това в най-подходящата рамка – тази на Литературния фестивал.

Снимки от концерта можете да видите тук:

http://eliascanetti.org/2020/10/14/sreshta-na-osnovatelite-na-avstrijska-biblioteka-elias-kaneti-s-rusentsi/